Ostade A'dam

Foto: Joshua Walter

Another Nice Mess (LNP)

Compagnie Karina Holla

Theater

Holla Festival - Donderdag 5 t/m zondag 8 april in Ostade A'dam.
Met de succesvolle voorstelling Another Nice Mess, die op donderdag 5 april haar Nederlandse première heeft, en dagelijks wisselende voorprogramma's.

Another Nice Mess is op donderdag 5 april opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

--------
Voorprogramma
do 5, vr 6 en za 7 april
ANIMA door Erik van de Wijdeven

Een fysieke, beeldende performance over de verlossende tast van een ingekeerd instinct.

In Anima schetst Erik van de Wijdeven de contouren van zijn lichamelijkheid in een persoonlijk onderzoek naar verhoudingen tussen mannelijkheid, dierlijkheid, vrouwelijkheid en menszijn.

Een contrastrijke afdruk van een jongensgeest in wording.

zo 8 april
The State of Mime door Marijn de Langen

Wat maakt de Nederlandse Mime zo bijzonder? Hoe kun je samenhang in al die heel erg van elkaar verschillende mime voorstellingen ontdekken? Marijn de Langen zal met haar begrip Mime Denken hier licht op werpen. Een debat samen met Loek Zonneveld, Frits Vogels, Willemijn Zevenhuijsen, Dwayne Toemere, Tamar Blom en Francesca Lazzeri. Zij zal de jongere generatie uitdagen zich over The State of Mime uit te spreken.

Poëzie door Paul van der Laan

Paul van der Laan is bekend als speler en maker van de BAMBI's. Hij schrijft ook gedichten. Hij heeft een speciaal gevoel en een eigen bewustzijn ontwikkeld voor de plaats en de gebeurtenissen van het lichaam in de wereld. Als je hem ziet spelen neem je de wereld anders waar. In zijn gedichten komt deze bijzondere gevoeligheid ook tot uiting. Hij observeert op geheel eigen wijze de wereld en weet in poezie door zijn eigen beeldende manier van beschrijven dit tot leven te wekken en aan ons over te dragen.

Hoofdprogramma
Twee vrouwen als beren op een hete plaat proberen het hoofd te bieden aan crisis en zwarte gedachten.

Karina Holla onderzoekt samen met de bekende Zweedse actrice Gunilla Röör de grens tussen vallen en opstaan. Ze willen niet wegglijden als schepen in de mist, ze strijden tegen de onzichtbaarheid. Ze trekken zich niets aan van het sekseverschil en spelen Stan Laurel en Oliver Hardy met een zekere Becketiaanse gure eenzaamheid.

Rage, rage, against the dying of the light!

Anna Ångström over Another Nice Mess in het Zweedse dagblad Svenska Dagbladet:

"De voorstelling Another Nice Mess geef een prachtig en ontroerend inkijkje in de grote betekenis van vriendschap. Geïnspireerd door Waiting for Godot spelen de Zweedse Gunilla Röör en de Nederlandse Karina Holla als Laurel en Hardy de sterren van hemel.

Gekleed in pak en bolhoed zitten ze in het begin van de voorstelling op oude zakken en worden door een bijna onzichtbare kracht voortgestuwd als beren die dansen op een gloeiende plaat.

Zij proberen de tijd door te brengen met ruzie maken, elkaar plagen en het eten van wortelen als zij even niet denken aan zelfmoord. En in de geest van Becket zijn zij zich bewust van de rol die zij spelen als acteurs en entertainers. Ze zingen en hangen de clown uit waarbij zij het publiek goed in de gaten houden.

Holla en Röör zijn aan elkaar gewaagd en hebben een perfecte timing. De Nederlandse Holla is een formidabele mimespeelster die de verschillende vormen van avant-garde theater perfect beheerst. Zij maakt van Oliver Hardy een grotesk bazig personage met onbedwingbare impulsen waarop Röör als underdog Stan Laurel ontwapend snel en dansant reageert.

Deze door vrouwen gespeelde versie van Laurel en Hardy geef een prachtig, treurig en soms hilarisch beeld van de diepe betekenis van vriendschap en de kunst van het overleven.

Holla en Röör gebruiken het toneel als een vrijplaats voor het tot uitdrukking brengen van alle emoties die horen bij het leven. Zij maken van dat leven een feest met deze theatrale parel.

Spel: Karina Holla, Gunilla Röör
Concept: Karina Holla
Regie: Kia Berglund
Composite: Rikard Borggård
Licht: Anders Shorty Larsson
Geluid: Henk van Riemsdijk
Kostuums: Fer Smit, Youlian Tabakov
Techniek: Paul Schimmel
Productie: Maria Johansson
Foto: Joshua Walter

Duur: 70 min.
Engels gesproken

Website Karina Holla

-----
Holla Festival

Op verzoek van Ostade A'dam brengt Karina Holla in het Holla Festival 2018 de Nederlandse première van Another Nice Mess, de voorstelling die zij met de beroemde Zweedse actrice Gunilla Röör met veel succes in het Teater Giljotin in Stockholm maakte en speelde. De festivalavonden worden geopend door Erik van de Wijdeven met zijn performance ANIMA. Op zondagmiddag wordt het festival afgesloten met een salon met nieuwe poëzie door Paul van der Laan en met The State of Mime, een debat over de Nederlandse Mime als manier van denken geleid door Marijn de Langen.