Ostade A'dam

Baal Brecht Breuker

orkest de ereprijs

Muziek(theater)

Orkest de ereprijs eert Nederlandse componisten van de 21ste eeuw met een eclectisch en onstuimig programma

De ereprijs viert de Nederlandse modern klassieke muziek met 21ste-eeuwse composities die alle barrières, dogma's en tradities doorbreken. Een eclectische en verrassende mix van stijlen, genres en een beetje vreemde geluiden. Zo beleven we Baal, gecomponeerd door Chiel Meijering. Baal (1918) was het eerste toneelstuk van Bertolt Brecht en vertelt het verhaal van een jonge poëet die zich afzet tegen de conventies van de bourgeoisie. In zijn zoektocht naar drank en vrouwen laat hij een spoor van vernieling achter. Meijering componeerde de toonzetting van deze uitvoering, gezongen door Jeroen van Venrooij en geregisseerd door Xander Straat.

Daarnaast horen we het laatste stuk dat grootheid Willem Breuker componeerde voordat hij overleed in 2010. Breuker was één van de sleutelfiguren van de Nederlandse improvisatie en een vooraanstaand componist. Zijn onstuimige en onvoorspelbare De Verdubbelaar overschrijdt alle genrerestricties en werd speciaal voor de ereprijs geschreven. De sterke invloeden van jazz horen we ook in het nieuwe stuk van Bernard Hunnekink, trombonist in het voormalig Willem Breuker Kollektief. Als laatste maakt de ereprijs een uitstapje naar het buitenland: Tasselmaker van de Turks-Amerikaanse Ali Can Puskulcu, de laureaat van de Young Composers Meeting in 2017, brengt ons naar het Ottomaanse Rijk van begin twintigste eeuw.

Baal Brecht Breuker is op vrijdag 18 mei opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Regie: Xander Straat
Tekst: Bertolt Brecht
Compositie: Chiel Meijering, Willem Breuker, Bernard Hunnekink, Ali Can Puskulcu
Videobeeld: Batia Suter
Uitvoering: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman
Zang: Jeroen van Venrooij

Duur: 70 min.

Website orkest de ereprijs
Facebook orkest de ereprijs
Instagram okest de ereprijs