Ostade A'dam

Foto: Koos Siep

Razende Stilstand & Heroines will be killed (Muziektheaterdagen A'dam)

The Stolz Quartet & TRICKSTER

Muziek(theater)

Razende Stilstand door The Stolz Quartet
Een geënsceneerd concert waarin stilte centraal staat. Stilte als meditatie en contemplatie, maar tevens als iets dat rusteloos, ongemakkelijk en grillig is. Iets dat als tinnitus in je oren suist.

Razende Stilstand gaat over twee kenmerkende elementen uit de Japanse cultuur. Aan de ene kant de bedachtzame traditie van de Haiku's van Bashö, waarin elk moment zo nauwkeurig mogelijk wordt beschreven. Met maar een paar woorden wordt alles gezegd wat je moet weten; de tijd wordt stilgezet, het beeld vastgelegd zonder zijn beweging te verliezen. Aan de andere kant wordt het stadsleven geplaatst, dat in een steeds hogere versnelling lijkt te gaan, steeds over de kop lijkt te gaan; het eeuwige haasten en de hoge verwachtingen die de maatschappij de mensen oplegt. Een wereld waarin geen tijd is om achterom te kijken, om even tot inkeer te komen. Twee nieuwe composities van Klaas de Vries en Jan van de Putte zetten deze twee werelden tegenover elkaar.

Compositie: Klaas de Vries, Jan van de Putte
Uitvoering: Marieke Schut (hobo/Engelse hoorn), Jellantsje de Vries (viool), Lisa Eggen (altviool), Doris Hochscheid (cello)
Choreografie: Kenzo Kusuda
Decor: Jellantsje de Vries

Duur: 60 min.

Website The Stolz Quartet
Facebook The Stolz Quartet

Heroines will be killed door TRICKSTER
In 2018 maakt TRICKSTER de geïmproviseerde adlib€™ opera Heriones will be killed. Op geheel eigen wijze herdefiniëren zij het medium opera. De hiërarchische rolverdeling in traditionele operaproducties wordt horizontaal ingezet en met hun dadaïstische insteek zetten ze conventies op zijn kop. Vastgeroeste ideeën over heldhaftigheid worden ter discussie gesteld en lineaire verhaallijnen op collageachtige wijze doorbroken. In plaats van het beeld van tragische heldinnen die zichzelf opofferen of te gronde richten laat deze opera vijf verschillende vrouwen zien die ter plekke iets opbouwen, assembleren, construeren en niet bang zijn voor het (nog) niet weten. Tijdens Muziektheaterdagen A'dam toont TRICKSTER een 'pre-sensatie' van hun eerste materiaal.

TRICKSTER maakt sinds 2009 brutale, onvoorspelbare, maar vaak ook poëtische performances gebaseerd op improvisatie, waarin de toeschouwer getuige is van de zoektocht naar het magische moment van creatieve synergie. Het collectief bestaat uit vijf kunstenaars opgeleid in verschillende disciplines. Ieder lid heeft haar eigen specialisatie (theater, muziek, beeldende kunst, scenografie), op de vloer proberen zij altijd discipline-overschrijdend te werken en elkaar uit te dagen om uit de eigen comfort zone te treden.

Concept, uitvoering: Nina Boas, Barbara Ellison, Nathalie Smoor, Ieke Trinks, Mariëlle Verdijk
Fotografie: Koos Siep

Duur: 30 min.

Website TRICKSTER