Ostade A'dam

Foto: Merijn Bisschops

Wunderkammer (Muziektheaterdagen A'dam)

Ensemble VONK

Muziek(theater)

19.45-20.15u Introductie door dr. Bert van de Roemer, UvA-docent Cultuurwetenschappen, over de wisselwerking tussen natuur en cultuur en hoe de kunsten en de wetenschappen elkaar beïnvloeden.

Vijf musici en een actrice bewegen zich in en om vijf prachtige houten vitrines. Een levende klankinstallatie die ook binnenwereld, museum, werkplaats of publieke ruimte kan zijn.

Muziektheater, geïnspireerd op het 17e eeuws rariteitenkabinet van Frederik Ruysch, hoogleraar anatomie, zoöloog en botanicus te Amsterdam. In rariteitenkabinetten verzamelde men insecten, edelstenen, exotische planten en anatomische objecten. Het waren niet alleen de eerste aanzetten tot musea, maar ook laboratoria voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Het is die combinatie, die in Wunderkammer op een poëtische manier wordt ingezet.

Wunderkammer is een voorstelling over verwondering, over nieuwsgierigheid als drijvende kracht. Het personage in Wunderkammer verzamelt ideeën. Zoals actrice Nina Willems het in de voorstelling zegt: "Ideeën zijn als hulpbronnen. Een oneindige voorraad. De enige voorraad, die niet uitgeput raakt, als meer mensen er gebruik van maken." De muziek is nu eens een levendige, fantasierijke uitbeelding van de rariteitenkabinetten, dan weer een golvende onderstroom van klank.

Wunderkammer is op zaterdag 27 januari opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Concept, tekst, compositie: Nicoline Soeter
Regie: Nicoline Soeter, Robin Coops
Spel: Rianne Wilbers (sopraan), Tom Sanderman (saxofoon), Erwin Muller (klarinet), Reggy van Bakel (slagwerk), Meiyi Lee (slagwerk), Nina Willems (spel)
Decor: Marc van Vliet
Fotografie: Merijn Bisschops
Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, New Arrivals, Prins Bernhard Cultuurfonds, Tivolifonds

Duur: 40 min.

Website Ensemble VONK
Facebook Ensemble VONK