Ostade A'dam

Foto: Hanna-Sara Doude van Troostwijk

What the Waf & 3VIOLAS live (Opening Muziektheaterdagen A'dam)

Kobra Ensemble

Muziek(theater)

Muziekprogrammeur Lestari Scholtes opent de Muziektheaterdagen 2018. Daarna zijn er korte impressies van enkele voorstellingen die tijdens het festival te zien zijn en geeft Soundtrackcity een preview van de Urban Sound Opera. Aansluitend het hoofdprogramma.

Urban Sound Opera van Soundtrackcity
Hoe klinkt Amsterdam Zuid? Hoe klinkt De Pijp? Hoe klinkt onze buurt? Wat voor geluiden zijn er te horen in de straten en parken, op pleinen en binnen de muren? Het verzamelde geluidsmateriaal vormt de basis voor Amsterdam Urban Sound Opera, een muziektheatervoorstelling die najaar 2018 in première gaat in Ostade A'dam waarin je een denkbeeldige reis maakt door de straten van Amsterdam Zuid, langs de luisterervaringen van de bewoners. Tijdens de muziektheaterdagen geven de makers een voorproefje van 15 minuten.

Regie: Renate Zentschnig
Zang, performance: Jeannine Valeriano
Compositie: Evelien van den Broek
Stemmen, geluiden: buurtbewoners De Pijp en Rivierenbuurt

Website Soundtrackcity

What the Waf van Kobra Ensemble
Met het theaterconcert What the Waf brengt Kobra een ode aan kunstbeweging De Stijl en de dadaïstische soirees van begin vorige eeuw. Precies een eeuw na de oprichting van de kunstbeweging kijkt Kobra terug: wat motiveerde de kunstenaars destijds? Muzikaal aanknopingspunt voor What the Waf is pianiste Nelly van Doesburg, vrouw van Theo van Doesburg, grondlegger van De Stijl. Nelly speelde eigenlijk het liefst Chopin, maar mocht dit niet van haar man Theo. Ook vond manlief dat Nelly als kunstenares niet zoveel waard was: vrouwen waren er immers voor de performance, mannen voor het creëren.

Nou Theo, dat zullen we nog wel eens zien. In deze voorstelling speelt Kobra onder regie van Jorinde Keesmaat, met de balans tussen anti-kunst en kunst, en tussen esthetiek en non-esthetiek, zowel in beeld als muziek. What the Waf is een vocale reactie op de hedendaagse maatschappij, met muziek van o.a. Kurt Schwitters en Erik Satie. Net als De Stijl wil What the Waf het publiek uitdagen: Wat is wenselijk? Wat is schoonheid? Heeft het dadaïsme nog een functie in onze maatschappij?

What the Waf is een humoristische, grensoverschrijdende voorstelling, waarin een breed scala aan muzikale genres, theater en kunstgeschiedenis één geheel vormen. Dit maakt de voorstelling interessant voor De Stijl-kenners en De Stijl-leken, voor volwassenen en kinderen, voor grenzeloze muziekliefhebbers en toevallige toeschouwers.

Regie: Jorinde Keesmaat
Uitvoering: Ingrid Doude van Troostwijk, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Sterre Konijn, Pitou Nicolaes, Saskia Voorbach
Licht: Desirée van Gelderen
Styling, fotografie: Hanna-Sara Doude van Troostwijk

Duur: 60 min.

Website Kobra Ensemble
Facebook Kobra Ensemble

3VIOLAS live door 3VIOLAS
The viola, that wonderfully mysterious warm-tempered bigger sister of the violin.

3VIOLAS bestaat uit drie altviolisten. De basis van hun samenwerking is gelegd op het Conservatorium van Amsterdam. Hun roots liggen binnen de klassieke muziek, maar inmiddels verrassen ze menigeen met hun originele en eigentijdse arrangementen van uiteenlopende muziekgenres. Mede dankzij improvisatie belooft het een eigenzinnig optreden te worden.

Concept, uitvoering: Hessel Moeselaar, Geerten Feller, Floris Faber
Fotografie: Jerry Knies

Duur: 30 min.

Facebook 3VIOLAS