Ostade A'dam

Foto: Rene Knoop

Menschen-Worte (100 jaar De Stijl)

Antje Lohse, Marieke Franssen, Miriam Overlach, Jelte van Andel

Muziek(theater)

Komisch, bijtend, filosofisch en ontroerend

In de voorstelling Menschen-Worte, gebaseerd op het poëtische werk van Hans Arp, wordt het absurde van het menselijk bestaan gevierd. Samen met componiste Astrid Kruisselbrink en regisseur Marc Pantus brengen vier musici de humoristische en beeldende gedichten van kunstenaar Arp op speelse wijze tot leven. De intieme voorstelling speelt in een decor van kunstwerken. Met een speciale expositie voor dit mini-festival leveren kunstenaars van sociëteit Arti et Amicitiae in het hele theater de entourage van een galerie. Theatraal concert, expositie en lezing vullen elkaar aan en nemen het publiek mee naar de tijd van Dada en De Stijl van 100 jaar geleden, de oorsprong van het 'Gesamtkunstwerk'.

De Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter Hans Arp (1886-1966) was een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Door zijn vriendschap met De Stijl-oprichter Theo van Doesburg publiceerde Arp regelmatig gedichten in het tijdschrift De Stijl. Speciaal voor de voorstelling Menschen-Worte verscheen de dichtbundel Zingend blauw, Arp's poëzie voor het eerst in Nederlandse vertaling door Ria van Hengel (Uitgeverij Vleugels).

Op dinsdag 12 december om 20.00u komt kunsthistorica (en lid van Arti et Amicitiae) Anna Ostrovskaja iets vertellen over kunstbeweging De Stijl en Hans Arp. Op woensdag 13 december 20.00u is er een vraaggesprek tussen Marc Pantus en Ria van Hengel over haar werk als vertaalster voor de dichtbundel van Arp.

Menschen-Worte is op dinsdag 12 december opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Eindregie, vormgeving: Marc Pantus
Tekst: Hans Arp
Compositie: Astrid Kruisselbrink
Uitvoering: Antje Lohse (mezzosopraan), Marieke Franssen (fluit), Miriam Overlach (harp), Jelte van Andel (contrabas)
Decor: Kunstwerken geleverd door kunstenaars van Sociëteit Arti et Amicitiae
Productie: Coproductie van Stichting Knars en het Kröller-Möller Museum
Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Norma Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Kersjes Fonds

Duur: 85 min. (lezing 30 min. en aansluitend het concert van 55 min.)

Website Knars