Ostade A'dam

Foto: Koen Broos

Het Kanaal (Muziektheaterdagen A'dam)

Muziektheater Transparant

Muziek(theater)

vr 19.45-20.15u Inleiding van Gaea Schoeters over de vraag wat de nieuw gevonden tekst van Shakespeare verbindt met de vluchtelingencrisis en de LHBT-gemeenschap.

Een vluchteling staat op het punt om het Kanaal in Calais over te zwemmen. Aan de overkant neemt een transseksuele vrouw afscheid van het leven. Hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.

De tekst van auteur Gaea Schoeters vindt zijn spiegel in een recent teruggevonden theatertekst van William Shakespeare, waarin de sheriff probeert de burgers van Londen tot rede te brengen die een groep recent aangekomen vluchtelingen willen lynchen. De gelijkenissen met de huidige tijd zijn frappant. Migratie is van alle tijden, onze primaire reactie erop ook. Elk organisme stoot af wat het vreemd is: de "strangers" moeten weg.

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden is dit geen triest verhaal, maar vormen de twee monologen samen een ironische tragikomedie. Weliswaar wrang en maatschappijkritisch, maar nooit somber.

Componiste Annelies Van Parys zet de Shakespearetekst om tot een reeks liederen voor sopraan en gitaar/luit. De muziek vormt geen klassieke soundtrack, maar wordt een extra personage. De sopraan krijgt de rol van commentator en plaatst de monologen in een ruimer kader, zodat ze niet alleen een persoonlijk verhaal zijn, maar ook een maatschappelijke reflectie.

"...het geeft Het Kanaal op slag het aura van een onconventioneel kunstwerk, eentje dat niet gehoorzaamt aan de gekende wetten van logica of vormcompositie." *** door Evelyne Coussens in Theaterkrant

Tekst: Gaea Schoeters
Compositie: Annelies Van Parys
Regie: Het Geluid Maastricht, Gable Roelofsen, Romy Roelofsen
Actrice: Katelijne Verbeke
Acteur: Adams Mensah
Sopraan: Naomi Beeldens
Luit-gitaar: Maarten Vandenbemden
Scenografie: vzw Perignem, Anneleen De Causmaecker
Productie: Muziektheater Transparant
In samenwerking met: Antwerp Queer Arts Festival, Het Geluid Maastricht, vzw Perignem, District Borgerhout en Operadagen Rotterdam

Duur: 90 min.

Website Muziektheater Transparant
Facebook Muziektheater Transparant