Ostade A'dam

Foto: Elke Teurlinckx

False Memories

Evelien van den Broek

Muziek(theater)

Avant-garde popsongs van Evelien van den Broek over herinneringen aan gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden: "I clearly recall being able to breathe under water as a child".

Componiste en zangeres Evelien van den Broek verkent de dwaalwegen van ons herinneringsvermogen. Geïnspireerd door het False Memory Archive van de Britse kunstenaar A.R. Hopwood, een bonte verzameling anoniem ingezonden herinneringen aan gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Met om zich heen een kleurrijk ensemble bestaande uit toetsenist Tony Roe, trombonist Koen Kaptijn, slagwerker/elektronicawizard Richard van Kruysdijk en video artist Marcel Wierckx.

False Memories is een voorstelling met songs op het snijvlak van experimentele pop, elektronica en modern klassiek. Ergens tussen de eigenzinnige pop van Björk, Radiohead en My Brightest Diamond, en de compositorische folkfantasieën van Kurt Weill. Een concert gebouwd rond twijfel, humor, herkenning en momenten van ontroerende schoonheid, met prikkelende interactieve videoprojecties. In Van den Broeks experimentele popsongs klinkt altijd de absurditeit en speelsheid van haar teksten door en vooral de verbeeldingskracht die erachter schuil gaat. Ze zijn contrastrijk, nu eens lyrisch en ingetogen, dan weer ontregelend en ruig.

"Ik herinner mij scherp hoe ik als kind onder water kon ademen
Ik herinner me hoe ik als pasgeboren baby het ziekenhuis uitrende
Ik herinner me heel levendig dat ik als kind mijn vinger aanstak door hem langs een luciferdoosje te strijken
"

Op zaterdag 2 december is de cd-release van False Memories in Ostade A'dam! Na afloop is er mogelijkheid om een kort nagesprek bij te wonen.

False Memories is op zaterdag 2 december opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Concept, compositie: Evelien van den Broek
Musici: Evelien van den Broek (Daisy Bell, KUrKKU) – zang/elektronica, Tony Roe (Tin Men and the Telephone) – synths, Koen Kaptijn (7090, New Trombone Collective, David Kweksilber Big Band) – trombone/elektronica, Richard van Kruysdijk (Daisy Bell, Phallus Dei, Strange Attractor, Palais Ideal) – slagwerk/elektronica
Video: Marcel Wierckx – ontwerp interactieve video
Tekst: False Memory Archive van A.R. Hopwood (selectie)
Geluidstechniek: Sandor Caron

Duur: 60 min.

Website False Memories
Facebook False Memories