Ostade A'dam

Kill the West in me - Kartini & Katini, two stories

Ensemble Gending en DoelenKwartet

Muziek(theater)

Gamelanensemble Gending en het DoelenKwartet combineren westerse snaren en Javaans brons tot sprankelende muziek van deze tijd.

Opruiende brieven van de in het kraambed gestorven Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini (1879-1904) en vlijmscherpe teksten van de springlevende Indonesische schrijfster Ayu Utami (1968) zijn de uitgangspunten voor deze fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling. Met muziek van Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert voor de bijzondere combinatie van traditionele Javaanse gamelaninstrumenten en westers strijkkwartet. Sopraan Bernadeta Astari speelt prinses Kartini, actrice Romy Roelofsen haar Javaanse werkster en bijna-naamgenoot Katini. De muziek is de toonaangevende drager in deze voorstelling, muzikale verschillen lopen parallel met politieke, sociale en persoonlijke verschillen tussen Kartini en Katini. Twee solisten met hun eigen metier, twee componisten met hun eigen taal, twee ensembles met hun eigen traditie, dat is het slagveld waarin de componisten orde scheppen, balancerend tussen verbluffende syntheses en onoverbrugbare tegenstellingen. Zij brengen twee tradities samen, de oosterse en de westerse, waarin de schijnbare kloof tussen muzieksoorten, teksten en acties nu eens als vanzelfsprekend samen gaan, dan weer brutaalweg confronterend op elkaar inwerken.

"Het blijft muzikaal een wonder hoe de westerse harmonieleer van Tarenskeen harmonieert en soms dramatisch contrasteert met de meer ritmische gamelan-compositie van Bisquert [...] Hierdoor komen in de muziek oost en west wél samen en geldt niet: Kill the West in me. In dit opzicht overstijgt de muziek elke koloniale tweestrijd in ongekend samenspel." - **** door Kester Freriks in Theaterkrant, november 2017

Concept: Jurrien Sligter
Tekst: Raden Adjeng Kartini, Ayu Utami
Compositie: Boudewijn Tarenskeen, Jonás Bisquert
Dramaturgie: Cecile Brommer
Regie: Gable Roelofsen
Spel: Bernadeta Astari (sopraan), Romy Roelofsen (actrice), Armeno Alberts, Ronald Boumans, Bente Olie en Michel Ponsioen (Ensemble Gending) en Frank de Groot, Maartje Kraan, Karin Dolman en Hans Woudenberg (DoelenKwartet)
Productie: Ensemble Gending, Het Geluid Maastricht

Website Kill the West in me

Kill the West in me from Peter van Amstel on Vimeo.