Ostade A'dam

Foto: Rob van Dam

Club Classique - van elitair tot populair

Club Classique

Muziek(theater)

Dit voorjaar presenteerde het Van Goghmuseum een tentoonstelling over Parijse prenten rond 1900. De tentoonstelling liet "elitaire" prenten zien die voorbehouden waren aan mondaine kunstkringen. Maar ook werden "populaire" prenten voor de massa tentoongesteld, prenten waar de straten in Parijs toentertijd mee volhingen.

In de klassieke muziek voltrok zich rond het fin de siècle een vergelijkbare ontwikkeling: van elitair tot populair. Op deze avond wordt het verband tussen die twee gelegd. Afbeeldingen van schilderijen en prenten worden gekoppeld aan bijpassende kamermuziekwerken. De prentenserie Instrument de Musique van Félix Vallotton wordt bijvoorbeeld gecombineerd met muziek van Ravel, populaire affiches van Steinlen met chansons van Poulenc. De kunstwerken worden zowel getoond op het scherm als op verschillende plekken in de zaal, waar schildersezels komen te staan met daarop afbeeldingen van de prenten.

Club Classique is op zondag 1 oktober opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Piano: Lestari Scholtes
Viool: Myrthe Helder & Nataša Grujić
Cello: Leonard Besseling
Productie: Dionne Pierik
Fotografie: Rob van Dam

Website Club Classique
Facebook Club Classique

-----

"Met deze voorstelling bereiken violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling, oprichters van Club Classique, iets moois: theater en muziek met elkaar verbinden. De tekst, vertaald door Floor Borsboom, is bewerkt, want in het origineel is de man geen cellist maar een onbereikbaar figuur die de krant leest. Door de muzikant als toneelpersonage te gebruiken is de band tussen tekst en strijkkwartet nog sterker aangezet." **** Kester Freriks in Theaterkrant over Le bel indifférent in november 2016

Klassieke muziek, soms gecombineerd met andere kunstvormen, op onverwachte locaties. Jonge musici en soms wat oudere, bekend en (nog) onbekend, natuurlijk strijkkwartetten, maar ook harp, fluit en klarinet komen voorbij. Vlak voor uw neus, in een ontspannen sfeer en met een glaasje er bij. Dat is Club Classique.