Ostade A'dam

Foto: Joris-Jan Bos

Salon op Zuid. Platero en ik

New European Ensemble

Muziek(theater)

Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn is een zevendelige reeks van New European Ensemble. De zevende en laatste editie van dit seizoen op woensdag 21 juni staat in het teken van Platero en ik.

Alt-mezzo Carina Vinke leest - in het Nederlands - delen uit Platero en ik van Juan Ramón Jiménez (1881-1958). Gitarist Jacob Kellerman speelt begeleidende muziek van Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968).

De Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Juan Ramón Jiménez schreef met Platero en ik een humoristisch verhaal over een dorpeling uit Andalusië die met zijn ezeltje Platero allerlei avonturen beleeft. Het is een ontroerend meesterwerk, zowel voor kinderen als volwassenen. Het ezeltje is een symbool van tederheid, puurheid en onbevangen naïviteit. Zijn meester houdt zielsveel van hem en probeert de wereld zelfs te zien vanuit het perspectief van zijn ezel. De mensen die hij ontmoet verklaren hem voor gek.

De schrijver Jiménez zag zich door de nazi’s genoodzaakt Spanje te ontvluchten. Ook de Joodse componist Mario Castelnuovo-Tedesco moest door het oprukkend fascisme halsoverkop zijn vaderland verlaten. Hij zag in de schrijver een geestverwant en zette Platero en ik op muziek voor de wereldberoemde gitarist Andrés Segovia. Deze prachtige cyclus gitaarstukken wordt uitgevoerd door de talentvolle gitarist Jacob Kellermann (1984, Zweden).

Carina Vinke is een Nederlandse alt-mezzo die wordt geprezen om de opvallende, donkere kwaliteit van haar stem en haar dramatische talent. Niet voor niets is zij regelmatig te horen in radio- en televisieuitzendingen. Laat je verleiden door haar stem, terwijl zij voordraagt uit Platero en ik begeleid door de klanken van Kellermann.

Salon op Zuid is op woensdag 21 juni opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Tickets: 12,50e incl. glas wijn

Website New European Ensemble
Facebook New European Ensemble

-----
Het programma van Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn seizoen '16-'17:

Woensdag 21 juni 2017
Platero en ik

Carina Vinke leest delen uit Platero en ik van Juan Ramón Jiménez (over de avonturen van dorpeling uit Andalusië met zijn ezeltje Platero). De gitarist Jacob Kellerman vertolkt de begeleidende muziek van Mario Castelnuovo-Tedesco.

Donderdag 8 december 2016
Federico García Lorca

In de eerste van de reeks Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn combineert het New European Ensemble Lorca’s gedichten met composities van De Falla. Hoe poëzie en muziek elkaar inspireerden.

Zondag 15 januari 2017
Julyen Hamilton meets John Luther Adams

De Brit Julyen Hamilton is een fenomeen. Over de hele wereld laat hij zijn publiek versteld staan met solovoorstellingen waarin hij zowel danst als eigen gedichten voordraagt. Hij is een improvisator pur sang en stelt zich open voor spontane invallen en de interactie met het publiek. Musici van het New European Ensemble spelen kamermuziek van John Luther Adams.

Woensdag 22 februari 2017
De Metamorfosen van Ovidius

Roel Goudsmit presenteert delen uit de Metamorfosen van Ovidius: klassieke mythes die talloze schrijvers en componisten hebben geïnspireerd. De hoboïst Christopher Bouwman speelt solowerken van Benjamin Britten en Harrison Birtwistle.

Dinsdag 28 maart 2017
The World of Bob Dylan

Kyle Dukes draagt gedichten van Jack Kerouac en Allen Ginsberg voor. De sopraan Katharine Dain en de pianiste Reinild Mees vertolken liederen van John Corigliano, Claude Debussy en Henri Duparc op teksten van Nobelprijswinnaar Bob Dylan en Paul Verlaine.

Maandag 17 april 2017
Emily Dickinson - The Bard of Amherst

Emily van Eerten leest de nog altijd verbijsterend originele gedichten van Emily Dickinson. Vier strijkers van het New European Ensemble spelen het strijkkwartet van Amy Beach.

Zondag 14 mei 2017
Dada

Jan Hellberg vertolkt Dada-gedichten van Kurt Schwitters, Friedrich Glauser en Hans Arp. Hanna Shybayeva speelt pianowerken van Erik Satie, Erwin Schulhoff en John Cage, geestverwanten van Dada.