Ostade A'dam

Foto: Lolo is a Boy

VIJFDUIZENDTWEEHONDERDWOORDEN

Zina Platform

Theater

Nieuwe Nederlanders zoeken hun plek in een nieuwe taal

5200woorden toont de wonderlijke werking van het aanleren van een nieuwe taal. In deze allernieuwste voorstelling van theatermaker Melih Gencboyaci komen Cèline Sleiman uit Jordanië en Anhar Al Khamisy uit Iraq met Melih aan het woord. Deze nieuwe Nederlandstaligen verkennen met elkaar en het publiek een nieuwe vrije ruimte. Een ruimte waarin de taal verbindt, waarin nieuw gesprokkeld vocabulaire persoonlijke verhalen worden gedeeld. Het resultaat is een prikkelende, bij vlagen hilarische, en inspirerende voorstelling die het publiek doet verwonderen over de Nederlandse taal en laat voelen hoe een nieuwe taal identiteit kan verwarren.

"De Nederlandse taal is mijn nieuwe identiteit. Ik heb 'ja' gezegd tegen Nederlander zijn en daarmee heb ik een deel van mijn oude identiteit afgelegd. Mijn Turks ontwikkelt zich vanaf dit moment minder. Wat betekent dat voor de identiteit van iemand? Als nieuwkomer probeer ik in jouw taal mijn wereld te ordenen. Woord voor woord. Betekenis voor betekenis. Ontmoeting voor ontmoeting. Laat ons daarom samen verlegen en ferm de 'gemeenschappelijke taalzone' instappen, zodat we elkaars woorden gaan proeven en de lust van het vocabulaire ontdekken. In 5200woorden wil ik een taal opbouwen die niemand uitsluit", aldus Melih Gencboyaci.

Melih Gencboyaci vraagt zich in deze productie af: "Hoe ontwikkelt je identiteit zich in een nieuw taalgebied?". Samen met emigranten, vluchtelingen, medelanders, nedermensen, asieltuig en gelukzoekers onderzocht Melih het aanleren van de Nederlandse taal. Een thema dat schuurt tegen de uitdagingen waar de huidige samenleving voor staat.

5200woorden is een micro-suggestie voor hoe wel- en niet-Nederlandssprekenden zich in onze samenleving tot elkaar verhouden, met als werktuig de Nederlandse taal. In Nederland praten we graag over diversiteit, maar staan we open voor nieuwe variaties van de Nederlandse taal en kunnen we afstappen van wat 'correct' is? Hoe kunnen we onze onderlinge banden sterker maken en ons openstellen voor een nieuwe, spannende taalervaring?

5200woorden is op vrijdag 19 mei opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Invisible curator: Melih Gencboyaci
Woordvoerders: Anhar Al Khamisy, Celine Sleiman, Melih Gencboyaci
Laatste woord: Gable Roelofsen, Romy Roelofsen | Het Geluid Maastricht
Woord- & zinzoekers: Leendert Vooijce, Titus Muizelaar, Steven Heene
Impact werkwoord: Ipek M. Sur van Dijk
Ergotherapie idioom: Nadine Blankvoort
Lichtcode: Jantje Geldof
Kostuum woord: Hatice en Mahmud Gencboyaci
Zakelijk, Publicitair & Productioneel woord: Theatergezelschap Zina
Meer dan spreekwoordelijke dank: Yağız Kargın, Nadine Blankvoort, Rebecca Ayling, Hussam Alrez, Arabi Ghibeh, Mohammed Alzoabi, Chedli ben Omrane, Amr Kharat, Jafaar Foad, Bilge Aksoy, Alaa Alali, Petra Eikelenboom, Das Theatre, Ann Olaerts, Chris Keulemans, Hieke van Tiel - Stichting Taalvorming, UAF – Stichting voor Vluchteling-Studenten, Karen Bertrams – Probiblio, Prof. Dr. Jan Hulstijn, Melek Gövsulu, Koen Gijzel – Koentact, OBA, Stichting Leef & Leer, Hogeschool van Amsterdam – Ergotherapie, Sarah Moeremans
Klare munt taal: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, The Art of Impact, Stichting Melanie, Oranje Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

Duur: 50 min.

Website Zina Platform
Facebook Zina Platform
Twitter Zina Platform
Twitter Melih Gencboyaci