Ostade A'dam

Foto: Koen Broos

Nachtschade: Aubergine

Claron McFadden / Muziektheater Transparant

Muziek(theater)

In Nachtschade: Aubergine gaat Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen aan de hand van één van de meest iconoclastische ingrediënten op het culinaire toneel: de aubergine.

Ondanks de enorme migratie die ze doormaakte, wist deze oeroude nachtschade-achtige zich steeds aan te passen zonder haar opmerkelijke identiteit te verliezen. Documentairemaakster Lisa Tahon en Claron McFadden volgen deze route terug tot aan de oorsprong: vanuit het Westen via de mediterrane landen tot in het Verre Oosten. Tijdens haar reis is McFadden in verschillende streken te gast bij de lokale bevolking. Ze leert er telkens een traditioneel gerecht en lied, en neemt de recepten en melodieën met zich mee. Samen met een voor haar ideale groep van muzikale collega’s, samengesteld uit een scala van 'nachtschadeculturen' zoals Roma, Belgisch, Irakees, Grieks en Afro-Anatolisch, voegt ze een nieuw hoofdstuk toe aan de traditie van migratie. Nachtschade: Aubergine toont hoe wederzijdse kruisbestuiving onze gemeenschappelijke identiteit kan versterken en laat het publiek de rijke auberginekeuken ervaren, in combinatie met live muziek en een reisdocumentaire.

"Wij beklemtonen meestal onze verschillen, zij het de kleur van onze haren en ogen, onze vorm en grootte, onze betrokkenheid bij sport of onze nationale trouw. Maar ik geloof dat er twee dingen zijn die alle culturen bezitten en die ons allemaal verenigen op een primair niveau: eten en muziek." - Claron McFadden

"McFadden verstaat de kunst om grote gebaren heel terloops te brengen. Ze liet haar stem, net als de aubergine, drenken in de klanken van andere culturen, zonder ooit dat vreemde, ‘eigene’ te verliezen. En zo werd elk lied op de een of andere manier een zwerverslied: met dito verdriet." - **** door Annemarie Peeters in deStandaard

Op vrijdag 31 maart is de Nederlandse première van Nachtschade: Aubergine in Ostade A'dam! Op zaterdag 1 april vindt er een nagesprek plaats in de zaal onder leiding van Yonathan Keren van The Dialogue Hunters.

Concept, zang: Claron McFadden
Compositie: Tuur Florizoone, Osama Abdulrasol, Yannick Peeters
Video: Lisa Tahon
Regieadvies, coaching: Sjaron Minailo
Accordeon: Tuur Florizoone
Cello: Loda Vercampt
Contrabas: Yannick Peeters
Klarinet, basklarinet: Jean-Philippe Poncin
Percussie: Sjahin During
Qanun, ud: Osama Abdulrasol
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Lichtontwerp: Peter Quasters
Fotografie: Erik de Jong
Scenefotografie: Koen Broos
Vertaling: Alberto Suárez
Productie: Muziektheater Transparant
Co-productie: Concertgebouw Brugge en Operadagen Rotterdam
In samenwerking met: Studio Minailo

Duur: 105 min.

Website Transparant
Facebook Transparant