Ostade A'dam

Foto: Joris-Jan Bos

Salon op Zuid. Dada, Satie en Cage

New European Ensemble

Muziek(theater)

Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn is een zevendelige reeks van New European Ensemble. De zesde editie op zondag 14 mei staat in het teken van Dada - chaos als vredesinitiatief.

Jan Hellberg leest Dada-gedichten van Kurt Schwitters, Tristan Tzara, Raoul Hausmann en Hans Arp (in het Duits). Hanna Shybayeva speelt pianowerken van Erik Satie, Erwin Schulhoff en John Cage.

In 1915 concludeerde een groep kunstenaars uit Zürich dat intellectueel conformisme het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had veroorzaakt. De vrede kon alleen tot stand komen als vastgeroeste denkpatronen werden doorbroken. Kunst vol chaos en irrationaliteit moest dit proces op gang helpen. In theater Cabaret Voltaire riepen ze een nieuwe stroming in het leven: het Dadaïsme. De kunstenaars hielden zich bezig met mengvormen van beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp. Hoewel de beweging slechts korte tijd heeft bestaan (1916 – 1920), is haar invloed groot geweest. Ook in Berlijn en New York sloten kunstenaars zich aan bij het artistieke verzet. Tot afschuw van sommige critici, die niets minder dan de ondergang der beschaving vreesden.

Dada staat nog altijd voor kunst net onder de realiteit. Zo verhief Marcel Duchamp alledaagse objecten tot kunst. Hans Arp schreef nonsens-gedichten en Kurt Schwitters dichtte zijn baanbrekende Ursonate. Dada was een succes!

In deze hommage draagt Jan Hellberg gedichten voor in het Duits. Hanna Shybayeva speelt pianowerken van geestverwanten van Dada zoals Erik Satie, Erwin Schulhoff en John Cage. Shybayeva begon op zesjarige leeftijd met spelen. Zij is van wonderkind uitgegroeid tot de volwassen, internationaal bekende en gewaardeerde muzikant die zij nu is. Naast vele internationale prijzen won zij in 2015 een Edison Klassiek.

Tickets: 12,50e incl. glas wijn

Website New European Ensemble
Facebook New European Ensemble

-----
Het programma van Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn seizoen '16-'17:

Zondag 14 mei 2017
Dada

Jan Hellberg vertolkt Dada-gedichten van Kurt Schwitters, Friedrich Glauser en Hans Arp. Hanna Shybayeva speelt pianowerken van Erik Satie, Erwin Schulhoff en John Cage, geestverwanten van Dada.

Woensdag 21 juni 2017
Platero en ik

Carina Vinke leest delen uit Platero en ik van Juan Ramón Jiménez (over de avonturen van dorpeling uit Andalusië met zijn ezeltje Platero). De gitarist Jacob Kellerman vertolkt de begeleidende muziek van Mario Castelnuovo Tedesco.

Donderdag 8 december 2016
Federico García Lorca

In de eerste van de reeks Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn combineert het New European Ensemble Lorca’s gedichten met composities van De Falla. Hoe poëzie en muziek elkaar inspireerden.

Zondag 15 januari 2017
Julyen Hamilton meets John Luther Adams

De Brit Julyen Hamilton is een fenomeen. Over de hele wereld laat hij zijn publiek versteld staan met solovoorstellingen waarin hij zowel danst als eigen gedichten voordraagt. Hij is een improvisator pur sang en stelt zich open voor spontane invallen en de interactie met het publiek. Musici van het New European Ensemble spelen kamermuziek van John Luther Adams.

Woensdag 22 februari 2017
De Metamorfosen van Ovidius

Roel Goudsmit presenteert delen uit de Metamorfosen van Ovidius: klassieke mythes die talloze schrijvers en componisten hebben geïnspireerd. De hoboïst Christopher Bouwman speelt solowerken van Benjamin Britten en Harrison Birtwistle.

Dinsdag 28 maart 2017
The World of Bob Dylan

Kyle Dukes draagt gedichten van Jack Kerouac en Allen Ginsberg voor. De sopraan Katharine Dain en de pianiste Reinild Mees vertolken liederen van John Corigliano, Claude Debussy en Henri Duparc op teksten van Nobelprijswinnaar Bob Dylan en Paul Verlaine.

Maandag 17 april 2017
Emily Dickinson - The Bard of Amherst

Emily van Eerten leest de nog altijd verbijsterend originele gedichten van Emily Dickinson. Vier strijkers van het New European Ensemble spelen het strijkkwartet van Amy Beach.