Ostade A'dam

Foto: Joris-Jan Bos

Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn

New European Ensemble

Muziek(theater)

Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn is een zevendelige reeks van New European Ensemble. De vierde editie op dinsdag 28 maart staat in het teken van de literaire wereld van Bob Dylan.

Kyle Dukes leest gedichten van Jack Kerouac em Allen Ginsberg. Sopraan Katharine Dain en pianist Reinild Mees vertolken liederen van John Corigliano, Claude Debussy en Henri Duparc.

De literaire wereld stond op zijn achterste benen. Singer-songwriter Bob Dylan kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur. Vele schrijvers en critici vonden het ongepast, omdat Dylan te ver zou afstaan van het pantheon van de "hoge" literatuur. Anderen juichten het besluit van de jury juist toe. Eindelijk werden songteksten gezien als volwaardige poëzie. Je moet de jury gelijk geven. Dylans teksten blijven ook zonder zijn muziek volkomen overeind. Zijn beeldspraak is avontuurlijk, zijn visie op de actualiteit verrassend origineel. En hij blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden, al 55 jaar lang.

In deze salon presenteert New European Ensemble Dylans teksten getoonzet in een klassiek idioom, door de Amerikaanse componist John Corgliano. Ook Dylans inspiratiebronnen passeren de revue. Kyle Dukes leest proza en poëzie van Jack Kerouac en Allen Ginsberg. Katharine Dain zingt liederen van Claude Debussy en Henri Duparc op teksten van Arthur Rimbaud, een van Dylans lievelingsauteurs.

In seizoen 2016-2017 staat het New European Ensemble zeven keer in Ostade A'dam met Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn. Telkens met een wisselend programma. Kijk hieronder voor korte updates over het programma.

Tickets: 12,50e incl. glas wijn

Website New European Ensemble
Facebook New European Ensemble

-----
Het programma van Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn seizoen '16-'17:

Dinsdag 28 maart 2017
The World of Bob Dylan

Kyle Dukes draagt gedichten van Jack Kerouac en Allen Ginsberg voor. De sopraan Katharine Dain en de pianiste Reinild Mees vertolken liederen van John Corigliano, Claude Debussy en Henri Duparc op teksten van Nobelprijswinnaar Bob Dylan en Paul Verlaine.

Maandag 17 april 2017
Emily Dickinson - The Bard of Amherst

Emily van Eerten leest de nog altijd verbijsterend originele gedichten van Emily Dickinson. Vier strijkers van het New European Ensemble spelen het strijkkwartet van Amy Beach.

Zondag 14 mei 2017
Dada

Jan Hellberg vertolkt Dada-gedichten van Kurt Schwitters, Friderich Glauser en Hans Arp. Hanna Shybayeva speelt pianowerken van Erik Satie, Erwin Schulhoff en John Cage, geestverwanten van Dada.

Woensdag 21 juni 2017
Platero en ik

Carina Vinke leest delen uit Platero en ik van Juan Ramón Jiménez (over de avonturen van dorpeling uit Andalusië met zijn ezeltje Platero). De gitarist Jacob Kellerman vertolkt de begeleidende muziek van Mario Castelnuovo Tedesco.

Donderdag 8 december 2016
Federico García Lorca

In de eerste van de reeks Salon op Zuid. Concert, spoken word en wijn combineert het New European Ensemble Lorca’s gedichten met composities van De Falla. Hoe poëzie en muziek elkaar inspireerden.

Zondag 15 januari 2017
Julyen Hamilton meets John Luther Adams

De Brit Julyen Hamilton is een fenomeen. Over de hele wereld laat hij zijn publiek versteld staan met solovoorstellingen waarin hij zowel danst als eigen gedichten voordraagt. Hij is een improvisator pur sang en stelt zich open voor spontane invallen en de interactie met het publiek. Musici van het New European Ensemble spelen kamermuziek van John Luther Adams.

Woensdag 22 februari 2017
De Metamorfosen van Ovidius

Roel Goudsmit presenteert delen uit de Metamorfosen van Ovidius: klassieke mythes die talloze schrijvers en componisten hebben geïnspireerd. De hoboïst Christopher Bouwman speelt solowerken van Benjamin Britten en Harrison Birtwistle.