Ostade A'dam

Foto: Rob van Dam

Club Classique & Cinecittà

Club Classique

Muziek(theater)

Club Classique & Cinecittà
dinsdag 4 april 20.30u

Een ode aan Italië, aan de hand van Italiaanse kamermuziek, cinema, filmmuziek en poëzie

De grote filmstudio Cinecittà (vrij vertaald 'filmstad') in Rome vormt het denkbeeldige vertrekpunt van deze avond. De studio werd in 1937 door Benito Mussolini opgericht om tegenwicht te bieden aan de opkomst van Hollywood. Fellini beschikte er over zijn eigen studio, maar ook Pasolini maakte er zijn controversiële film Mamma Roma.

Filmfragmenten uit klassiekers van Fellini worden live begeleid met filmmuziek van Nino Rota. Pier Paolo Pasolini maakte niet alleen films maar schreef ook poëzie die zich moeiteloos laat combineren met Italiaanse romantische kamermuziek van Puccini. Maar ook de jonge Napolitaanse regisseur Paolo Sorrentino, die wel 'de nieuwe Fellini' wordt genoemd, maakt in zijn films veelvuldig gebruik van klassieke muziek. Geheel in Mediterrane sferen worden verschillende kunstvormen op deze avond met elkaar verweven.

-----

De voorstelling op dinsdag 4 april (zonder diner) is opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Club Classique & Diner! Vanaf 18.30u kunt u voorafgaand aan Club Classique dineren in de foyer van Ostade A'dam. Met op de achtergrond muziek door de musici van Club Classique kunt u genieten van een buffet inclusief wijn en water. Let op! Er is beperkt plek, dus koop snel tickets!

Club Classique kreeg in november voor Le bel indifférent vier sterren in Theaterkrant. Op dinsdag 4 april en dinsdag 13 juni 2017 staan zij weer in Ostade A'dam met respectievelijk een programma als ode aan Italië en over de zinderende harmonie van de natuur. Houd de website in de gaten voor updates.

"Met deze voorstelling bereiken violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling, oprichters van Club Classique, iets moois: theater en muziek met elkaar verbinden. De tekst, vertaald door Floor Borsboom, is bewerkt, want in het origineel is de man geen cellist maar een onbereikbaar figuur die de krant leest. Door de muzikant als toneelpersonage te gebruiken is de band tussen tekst en strijkkwartet nog sterker aangezet." **** door Kester Freriks in Theaterkrant

Piano: Frank van der Laar
Viool: Myrthe Helder
Altviool: Christophe Weidmann
Cello: Leonard Besseling
Productie: Dionne Pierik
Fotografie: Rob van Dam
Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, J.C. Ruigrok Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Vrienden van Club Classique

Duur: 90 min.

Website Club Classique
Facebook Club Classique

-----

Klassieke muziek, soms gecombineerd met andere kunstvormen, op onverwachte locaties. Jonge musici en soms wat oudere, bekend en (nog) onbekend, natuurlijk strijkkwartetten, maar ook harp, fluit en klarinet komen voorbij. Vlak voor uw neus, in een ontspannen sfeer en met een glaasje er bij. Dat is Club Classique.

-----

Club Classique & de Kosmos
dinsdag 13 juni 20.30u

Harmonie, trillingen en golven zijn fundamentele verschijnselen in de natuurkunde. Genoteerd in wiskundige vergelijkingen zijn ze maar door weinig mensen te doorgronden. Toch kan iedereen ze intuïtief begrijpen: bij het horen van een muziekstuk voelt de luisteraar direct wat 'harmonie' betekent. Hij hoort als het ware de vergelijking. In samenwerking met Yuri van Nieuwkerk (pianist en theoretisch fysicus) en Huub Rutjes (experimenteel fysicus en filmmaker) gaan wij aan de hand van livemuziek, natuurkundige experimenten en beeldmateriaal op zoek naar overeenkomsten tussen kunst en wetenschap.

Veel componisten verwerkten de leidende ideeën uit de wiskunde, natuurkunde en kosmologie in hun muziek. Dit strekt zich uit van de goddelijke harmonie van Johann Sebastian Bach tot de kosmische visioenen van Alexander Scriabin. Uitvoeringen van hun composities worden aan de hand van computeranimaties live als zichtbare trillingen in beeld gebracht. Musici spelen samen met zingende stroomstoten. Magneetvelden dienen als muziekinstrument. Ook de theremin krijgt een plaats in het programma, een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren.

Geen middel wordt deze avond geschuwd om de zinderende harmonie van de natuur voor het publiek tastbaar te maken.

Presentatie: Huub Rutjes
Presentatie, piano
: Yuri van Nieuwkerk
Viool: Myrthe Helder
Cello: Leonard Besseling
Productie: Dionne Pierik
Fotografie: Rob van Dam